Ön offline van
kirandulas_banner_960x390px.jpg

Ezek a kirándulóhelyek tavasszal a legszebbek

page.download.file
Óbányai völgy – Baranya megye

A Keleti-Mecsek páratlan szépségű, vadromantikus völgye az Óbánya és Kisújbánya közt húzódó Óbányai-völgy. A bájos sváb faluból, Óbányáról kiindulva, a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán járhatjuk végig a völgy legszebb szakaszát az újraéledő Kisújbánya üdülőfaluig, majd felmászhatunk a Mecsek vonulataira a gyönyörű kilátást nyújtó Cigány-hegyi kilátóba.  Az út végig a patakmeder gázlóin keresztül halad, így igazán kalandos. Közben olyan természeti csodákat tekinthetünk meg, mint a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés. Visszafelé kellemes, árnyas úton jutunk vissza a faluba.


(Kép: aktivmagyarorszag.hu)

Jeli Varázskert Arborétum – Kám, Vas megye

A Vas megyei Kám település határában fekvő jeli arborétum nemcsak hazánk, hanem Európa egyik legszebb botanikus kertje. A park a rododendronok virágzásakor a legkáprázatosabb. Ilyenkor az arborétumot látogatók tízezrei keresik fel, hogy gyönyörködjenek a világhírű gyűjteményben, melynek csaknem 300 változata található meg itt. Igéző látványt nyújt a mintegy 15 ezer tő, különböző fajta nárcisz is, melyek együtt virágzanak a park magnóliáival. Hasonlóan lenyűgöző a japán tájövezet a bambusszal övezett romantikus kis tó partján, a felette magasodó, fából épült kilátótoronnyal, a vadregényes Hét-forrás környéke és az Óriások erdeje a mammutfenyőkkel, de érdemes felkeresni a park legtávolabbi zugában fekvő, a Kaponyás-patak által felduzzasztott tavat is. Az Óriások Erdejében a fából és acélból kiépített, a tűlevelűek koronáiban kanyargó Lombkorona sétányhoz völgyhíd is tartozik, ahonnan a közeli Hétforrás csillogó vízfolyásait is megfigyelhetjük. ​


(Kép: jelivarazskert.hu)

Cuha-patak tanösvény – Győr-Moson-Sopron megye

A Bakony egyik legszebb völgye a Cuha-patak szurdoka, melyet meredek sziklafalai közt zubogó bővizű patakja mellett vasúti viaduktjai, alagútjai tesznek felejthetetlenné. A táj egyszerre vadregényes és könnyen bejárható, így nem véletlenül ez a Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A túrát a patak vizén többször is átvezető gázlókon való átkelések teszik igazán kalandossá. Néhol méretes fatörzseken, billegő köveken lehet csak átjutni a patak túloldalára. A gyerekek különösen élvezik az átkelést, imádnak a köveken ugrálni és a vízben tapicskolni, így gumicsizmával vagy vízhatlan túrabakanccsal érdemes készülni. Ha arra járunk, a közeli zirci apátságot és a cseszneki várat is keressük fel.


(Kép: kaland.sport.hu)

Apátsági Arborétum és Növénykert Pannonhalma – Győr-Moson-Sopron megye

Pannonhalma az utóbbi években az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja lett, ami nem csoda, hiszen a Főapátság környékén rengeteg látnivaló várja az odalátogatókat. Míg a főapátság épülete kulturális és történelmi emlékeket rejt, a gyógynövénykertben és az arborétumban természeti csodákban gyönyörködhetünk. Impozáns a 6 emeletes faszerkezetű Boldog Mór-kilátó, ahonnan csodás panoráma nyílik a Sokorói-dombságra és a Pannonhalmi-medencére. Szintén különleges a fák koronái felett kanyargó Lombkorona sétány, ami kerekesszékkel is bejárható. A gyógynövénykertben a szerzetesek évszázadok óta gyűjtött növényeinek egy részét, köztük egy csodás levendulaültetvényt tekinthetünk meg, a tetszetős kerthez lepárlóüzem és teaház, illetve ajándékbolt is tartozik. Aki hosszabb sétára vállalkozik, ne hagyja ki az arborétumot, amely több száz fa- és cserjefaj otthona, melyek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló fajta.


(Kép: pannonhalmifoapatsag.hu)

Brunszvik kastélypark Martonvásár – Fejér megye

Budapesttől félóra autókázással elérhető az ország legangolosabb kastélya, a Brunszvik-kastély Martonvásáron. Az impozáns épület fehér falaival, kecses tornyaival szinte meseszerű, a parkja, melynek építése a kastély építésével egyidőben kezdődött szintén varázslatos. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és a platán, közepén pedig egy szemet gyönyörködtető tavat találunk, benne sziget, hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal. Romantikus sétaút és fahíd vezet a szigetre, ahol egy hangversenykertet is kialakítottak. A 70 hektáros, szépen gondozott angolkert 1953 óta természetvédelmi terület, területén található a Beethoven Emlékmúzeum, ugyanis a zeneszerző többször is járt Martonvásáron, hogy zongorázni tanítsa a Brunszvik család lányait. A másik látnivaló az Agroverzum, ahol egy interaktív kiállításon keresztül az agrártudományok érdekességeivel is megismerkedhetünk.


(Kép: origo.hu)

Prédikálószéki kilátó –Pest megye és Komárom-Esztergom határa

A Prédikálószéki kilátóból nyílik hazánk egyik legszebb panorámája. Nem csoda, hogy a 639 méter magas Prédikálószék, amely a Pilis – Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb hegycsúcsa a Budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye. A 12 méter magas, faszerkezetű kilátóból nem csak a Dunakanyar látványa tárul elénk, hanem innen mutatkozik meg legfenségesebben Visegrád a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral. A kilátó mellett tűzrakóhely, valamint padok és asztalok is várják az ide látogatókat. Ha a Pilisszentlászló és Visegrád közötti erdei parkolót választottuk kiindulási pontként, a kényelmes, nem túl meredek úton másfél óra alatt érhetjük el a kilátót. Innen nem messze található, szintén frekventált kirándulócélpontok a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek is.


(Kép: csodalatosmagyarorszag.hu)

Lillafüredi Függőkert – Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A kertet eredetileg a lillafüredi Palotaszálló építése alatt alakították ki még 1920-as, 1930-as években páratlan kertészeti és tájépítészeti örökséget létrehozva. 2012 és 2014 között egy fejlesztési projekt részeként megújították, így minden évszakban fantasztikus látványt nyújt. A hangulatos függőkertben végig sétálva megtekinthetjük a különböző témájú virággal borított teraszokat, amelyek végén az Anna-barlang bejáratához jutunk. Mindegyik terasz tematikája eltérő: a fiatalság és találkozások terasza a gyermekeket játszótérrel várja, a vízesés teraszáról csodás kilátás nyílik a Szinva vízesésre, a virágok terasza egy hatalmas színes virágoskertet takar, a zene terasza koncertek helyszíne színpaddal és nézőtérrel. A költészet teraszán megcsodálhatjuk József Attila szobra mellett Óda című versének kőbe vésett sorait, a szobrászat terasza pedig a képzőművészeti alkotások kiállítására szolgál.(Forrás: szállás.hu)
 
Oszd meg